5 tips på hur du får hunden i form

Hundar drabbas i allt högre utsträckning av övervikt. I 90 procent av fallen beror det på att hunden får i sig mer kalorier än den förbrukar, men även faktorer som fel i ämnesomsättningen och kastrering kan spela in. Liksom hos människor kan övervikt leda till en rad sjukdomar hos din hund, såsom diabetes, problem med hjärtat, ledproblem, leversjukdomar och nedsatt immunförsvar, varav somliga raser löper högre risk än andra att drabbas av en viss åkomma.

Ser det ut som om din hund lagt på sig lite för mycket? Generellt kan du känna på hundens bröstkorg och observera om du kan känna revbenen utan att behöva ta i. Om inte är det dags att se över din fyrbenta väns kostvanor och motionsvanor. I den här artikeln får du motionstips som du kan använda för att få och hålla din hund i form. Verkar hunden även trött, hängig eller ha ont ska du inte vänta med att kontakta veterinären!

1. Hitta en lek som är lämplig för hundens ras och lynne

Om vi pratar människor passar förstås inte fotboll för alla, men alla behöver fysisk aktivitet för att må bra. Detsamma gäller för hundar. Har din hundras några specifika användningsområden? Testa då aktiviteter inom dessa! Hundar som avlats fram för ett särskilt ändamål trivs ofta bäst då de får göra det de är till för.

Apporterande raser, till exempel labrador och spaniel-raser, brukar gilla att fånga och hämta saker (ofta även i vatten), medan vallhundar, såsom collie och corgi-hundar vanligen tycker om agility och vallning. Draghundar tycker normalt att det är kul med tolkning, kälksport och uthållighetsövningar. Oavsett ras tycker dock många hundar om både apportlekar och agility – det bästa är att prova sig fram och se vad just din hund tycker om och är bra på!

2. Låt hunden springa runt

Det bästa sättet att ge hunden träning är att låta den springa fritt ibland. Ta med den till närmaste äng eller rastgård och försök få möjligheten att släppa loss den från kopplet. Oavsett om den springer fritt eller jagar efter en pinne är tiden utan koppel där hunden kan få maxa sin springhastighet ett av de bästa sätten att hålla hunden i form. Ge din hund lite utrymme och låt den gärna leka med andra hundar om sådana finns. Var dock noga med att kontrollera så att du väljer en plats där det är tillåtet att ha hunden okopplad! Om du inte kan hitta en plats där hunden får springa lös kan du använda dig av ett flexikoppel.

3. Ta med hunden på din träning

Ja, det passar förstås inte om du går på Friskis och Svettis, men om du gärna tar en joggingrunda i skogen eller en cykeltur är dessa ypperliga tillfällen för din hund att få motion också. Kanske är det till och med dags att slå två flugor i en smäll och sätta igång med dagliga långpromenader för att både du och din hund ska komma i bättre form!

4. Prata med din veterinär om styrketräning

Hundägare tänker kanske inte särskilt ofta på styrketräning när det gäller hunden. Ibland är det dock lämpligt för medelstora och stora hundar, speciellt när det gäller brukshundar. Till exempel kan hunden bära lite extra vikt när ni går på promenader. Dock är det viktigt att du pratar med din veterinär innan detta görs, eftersom det kräver att man gör det utifrån hundens individuella förutsättningar.

5. Ta hunden till veterinären innan hårdträning påbörjas

När det gäller träning med hunden är det inte bra att gå från noll till hundra över en natt. Liksom människor kan hundar drabbas av skador om man går in för hårt. Innan träningen påbörjas är det även bra att kontrollera så att hunden inte har några problem med höfter eller leder, vilka kan förvärras av fel träning.