Så får du hunden att älska din trädgård

Särskilt under våren och sommaren är det vanligt att hunden vill vistas längre tid ute i det fria. Här kommer tips på vad man kan göra för att anpassa trädgården och skapa en trevlig och trivsam miljö för din käraste vän.

Trädgårdsbelysning

Med rätt belysning kan du skapa en trygg och mysig trädgårdsmiljö som både familjen och hunden kan njuta av. Det blir allt vanligare att man ljussätter sin trädgård och med den nya LED-tekniken behöver det inte heller vara ett särskilt dyrt projekt.

Så hur belyser man trädgården?

I första hand måste man skilja mellan dekorativ belysning och funktionell belysning. Funktionell belysning är till för att man ska slippa treva sig fram i mörkret till dörren eller garaget. Dekorativ belysning är ett komplement till den funktionella belysningen och kan bestå av vackra lyktor och ljusslingor som träs runt trädkronor och buskar.

Använd inte för många lampor som lyser in hos grannen eller bländar. En bländande lampa kan vara väldigt irriterande, även för hunden. Tanken är att man ska se ljuset, inte lampan. Placering och ljusstyrka är a och o här. Se till att lamporna lyser mot marken eller mot husets väggar.

När är det då bäst att ljussätta trädgården?

Vänta inte till hösten utan börja redan under våren med ljusinstallationen. På så sätt slipper du frusna fingrar medan du drar sladdar och gräver kabeldiken.

Bygg en hundkoja

Under lite kyligare sommarnätter kan det vara bra om din hund har en skön koja att krypa in i. Men vad ska man tänka på när man bygger en hundkoja? Konstruktion och placering är viktigt att ha i minnet. Var ska kojan placeras? Hur stor ska den vara? Hur ska den byggas?

Börja med att fundera kring var du tänker placera kojan. Solen får inte lysa in i kojan för då kan det bli alldeles för varmt under heta sommardagar. Kojan måste också placeras på ett sådant sätt så att hunden har en bra uppsikt av hus och trädgård. Annars kommer den troligen inte att vilja vistas i kojan.

Rent storleksmässigt finns det en del regler för minstamått som Jordbruksverket har tagit fram. En hundkoja får inte mäta mindre än längden från djurets nosspets till svansfästet. Minsta bredden är hundens mankhöjd multiplicerat med 1.1.

När det kommer till materialet bör du välja ett material som inte låter så mycket när det regnar. Kojan är hundens viloplats och för mycket oväsen kan vara irriterande för ditt husdjur. Undvik därför plåt. Tänk också på att materialet måste stå pall mot snö, regn och blåst.

Hundkojan måste även ha bra ventilation. Insidan måste vara ren och torr och kunna sopas fri från hundhår emellanåt.

Plantera träd som ger ordentligt med skugga

Under högsommarmånaderna kan det bli riktigt varmt i solen. Har hunden en egen hundkoja kan den svalka sig i den under de varmaste timmarna. Annars är ett alternativ att skapa en mysig lund där hunden kan kasta sig i gräset och njuta av den svalkande skuggan.
Silverlönnen är ett tyskt träd som växer rejält och ger mycket skugga i trädgården. Andra träd som funkar bra som skuggträd är gråal och björk. Båda arterna växer snabbt och ger ett tjockt lövverk. Är du osäker på vilka träd som är bäst för trädgården kan du alltid ringa din närmaste plantskola för att få reda på mer.

Mer om hundvänlig ljussättning i trädgården

Har du en hund som vistas mycket i trädgården är det viktigt att belysningen inte irriterar och att den placeras på rätt ställen. Läs mer om smart trädgårdsbelysning som även husdjuren kan ha glädje åt här.